Home » Ademtraining » De principes van Bewust Verbonden Ademen?
Ademcirkel, Ademen in een groep

De principes van Bewust Verbonden Ademen?

door | 29 aug, 2023 | Ademtraining

Waarschijnlijk heb je het de laatste tijd wel vaker voorbij horen komen. Ademcirkels, Ademsessies of Bewust Verbonden Ademen. Maar wat is het dan en op welke principes is het gebouwd? 

Bewust verbonden ademen is, simpel gezegd, een ademtechniek die helpt bij het doorbreken van patronen waar je tegenaan loopt. Patronen op het fysieke vlak: elke keer weer die blessure bijvoorbeeld, die zonder aanwijsbare reden terugkomt. Of op het mentale: gedachten, aannames en overtuigingen die hardnekkig je gedrag en handelen bepalen. Of patronen op het meer spirituele pad, zoals geïnspireerd zijn of ergens zin in hebben en van genieten. Waar het op neer komt is dat je in- en uitademt door de mond en daarbij geen pauzes hebt tussen de in- en de uitademing. Het is verbonden.

De techniek is dus eenvoudig maar er zijn verschillende basisprincipes die soms een uitdaging kunnen zijn, waarvan de volgende drie belangrijk zijn:

Ten eerste: de weg voorbij is er altijd doorheen. Als er iets naar boven komt, is de manier om eraan voorbij te gaan en er doorheen te komen, het volledig te ervaren.

Ten tweede: geef je over aan het proces. Dat is een van de belangrijkste principes van ademwerk, het loslaten van verwachtingen. Ook al heb je 100 keer ademwerk gedaan, elke sessie zal anders zijn. Om elk verlangen of elke verwachting los te laten om het te laten zijn zoals het de vorige keer was of om niet te hoeven zijn zoals het de vorige keer was.

Het derde punt is om jezelf te vertrouwen. Vertrouw op je innerlijke leidende intelligentie. Dat is voor sommige mensen niet vanzelfsprekend en vooral als je veel trauma’s (lichte of zwaardere) in je leven hebt gehad, kun je vaak het vertrouwen in jezelf verliezen, het vertrouwen verliezen in je vermogen om dingen aan te pakken. Je begint jezelf deze negatieve berichten te geven van ik kan het niet aan.

Zelfs als het onbewust is en je in ademwerk begint te leren dat wanneer dingen omhoog komen, het omhoog komt omdat je het aankunt, en het klaar is voor verwerking. Dit is die innerlijke intelligentie die we allemaal hebben. Mensen noemen het verschillende dingen. Sommige mensen noemen het innerlijke wijsheid, hogere Zelf, aangeboren intelligentie. Sommige mensen zien het als verbinding met de bron, intuïtie. Maar het is dat deel van je psyche dat al alle antwoorden heeft.

Tijdens ademwerk wordt de ego-geest namelijk tot rust gebracht en nogmaals:

  • een deel ervan is psychologisch: door jezelf over te geven en je open te stellen voor het proces,
  • een deel ervan is fysiologisch, want door meer lucht door je systeem te laten stromen, creëer je in feite bepaalde fysiologische veranderingen. Je bloed wordt alkalischer. Er gebeuren bepaalde dingen in je hersenen.

Interessant genoeg is het in veel opzichten vergelijkbaar met wat er gebeurt met sommige soorten psychedelica waar dit gebeurt in het deel van de hersenen –  dat het Default Mode Netwerk of het DMN wordt genoemd – heeft minder activiteit.

Default Mode Netwerk

Dat is het deel dat je frontale cortex omvat, de delen van je hersenen die verantwoordelijk zijn voor de mentale constructies van Zelf en ego. Er is minder activiteit in die delen van de hersenen en dat ondersteunt het tot rust brengen van de ego-geest, zodat je gemakkelijker toegang krijgt tot deze verbazingwekkende innerlijke hulpbron die we allemaal hebben. Tot het onderbewuste. Dat wat de meeste invloed heeft op jouw gedrag en patronen.

Muziek

Er is dus een fysiologisch factor, een psychologische, en dan is er de muziek. De muziek is ontworpen om je te ondersteunen om dieper te duiken in welke ervaring dan ook die je innerlijke leidende intelligentie je brengt en die je in die sessie zou moeten hebben. Al die principes kun je ook meenemen naar je dagelijks leven, daar waar het echte werk verder gaat.

Ervaringen verwerken

Vaak hebben we ervaringen in het leven waarbij we naar een workshop gaan en we helemaal opgepompt raken. Dit is geweldig!!! Maar we gaan terug naar het dagelijks leven,en alle problemen slaan ons in het gezicht, en het fantastische gevoel is weg. Hetzelfde geldt voor ademwerk. Je kunt deze geweldige ervaring hebben. Maar als je de ervaring niet integreert, ondersteunt het je niet echt bij het maken van grote veranderingen in je leven.

Principes: De weg voorbij is er doorheen, geef je over aan het proces & vertrouwen

Een deel van wat we – ademtrainers – onderwijzen en waar we met mensen over praten, is het nemen van deze principes en deze principes gaan gebruiken in jouw dagelijks leven, omdat dit geen principes zijn die alleen werken bij ademwerk. Het zijn ook levensprincipes. Als mensen dat doen en echt de tijd en energie nemen om deze principes weer in hun leven te brengen, kunnen ze ongelooflijke resultaten boeken. Het is alsof je je leven in je ademwerk brengt en dan wil je je ademwerk terugbrengen in je leven. Het is een cirkel.

Normaal gesproken hebben we in het dagelijks leven een patroon waarin we constant naar dezelfde dingen gaan, maar we leren onze lessen niet. Maar wanneer je met ademwerk begint en deze antwoorden op sommige vragen begint te krijgen en meer in contact komt met je onbewuste conditionering, dan ga je naar het volgende niveau en naar het volgende niveau in plaats van gewoon een soort rat in deze val te zijn die keer op keer in dezelfde cirkel blijft ronddraaien.

Over mij

Van veel spanning naar levensgenieter: dat is mijn pad geweest. Als ervaren yogadocent en ademwerktrainer ken ik elke stap. Ooit overwerkt, vond ik balans en vreugde via adem en yoga. Nu help ik anderen hetzelfde te bereiken. Laat me je begeleiden op dit pad van verandering om ruimte te maken in jouw systeem om meer te kunnen genieten.

Gerelateerde artikelen

Ademwerk en levensblokkades: Ontdek Waarom je vastzit in je ademsessie en hoe dit reflecteert op andere delen van je leven

Ademwerk en levensblokkades: Ontdek Waarom je vastzit in je ademsessie en hoe dit reflecteert op andere delen van je leven

Op een bepaald moment in je ademwerkproces kan je op een punt komen waar je het gevoel hebt dat er gedurende meerdere sessies ‘niets gebeurt’, dat je ervaringen niet erg intens zijn, dat je het gevoel hebt ‘vast te zitten’ of dat je niet uit je gedachten kunt komen. denkende geest. Hoe ga je hiermee om en wat kan je ervan leren?

lees verder
Yoga, ademwerk en de Polyvagaal Theorie

Yoga, ademwerk en de Polyvagaal Theorie

Yoga, ademwerk en de Polyvagaal Theorie: de tools naar meer rust, veerkracht en sociale verbondenheid. Deze theorie biedt nieuw inzicht in het autonome zenuwstelsel: niet twee maar drie onderdelen: vagaal, sympathisch en parasympatisch. Yoga en ademwerk brengen je door oefening naar deze ultieme staat.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Krachtige Eenvoud

Krachtige Eenvoud

I will be back soon

Krachtige Eenvoud
Hoi,

Ik ben Margot, waarmee kan ik je helpen?
Whatsapp
Tweet
Share
Share
Pin