Hyperventilatie
Hyperventilatie kan je zomaar overvallen, zeker de eerste keer, en geeft een gevoel van paniek en ademtekort. Daarna kun je angstig of gestrest worden omdat je bang bent dat het weer een keer gebeurt. Deze angst kan uiteindelijk ook een nieuwe aanval veroorzaken. Dit wordt dus heel gemakkelijk een ‘wat was er eerst’ verhaal: de kip of het ei? Maar wat gebeurt er nou eigenlijk tijdens hyperventilatie aanval?
Het lichaam ondergaat een reeks veranderingen die een directe invloed hebben op verschillende factoren, waaronder de ademhaling, zuurstofniveaus, kooldioxide, de amygdala en de hersenen.
Ademhaling:
Tijdens hyperventilatie versnelt de ademhaling aanzienlijk. Dit betekent dat een persoon meer lucht in- en uitademt dan normaal, wat kan leiden tot oppervlakkige ademhaling.
Zuurstof:
Ondanks de snelle ademhaling wordt er tijdens hyperventilatie vaak meer zuurstof ingeademd dan het lichaam daadwerkelijk nodig heeft. Dit kan leiden tot een onevenwichtige verhouding tussen zuurstof en kooldioxide in het bloed.
Kooldioxide:
De versnelde ademhaling resulteert in het uitademen van meer kooldioxide dan normaal. Hierdoor daalt het kooldioxidegehalte in het bloed, wat bekend staat als hypocapnie. De bloed- en longvaten worden smaller, benauwdheid treedt op en zuurstof wordt niet meer goed naar de hersenen getransporteerd.
Amygdala:
De amygdala, een deel van de hersenen dat betrokken is bij de verwerking van emoties, kan worden beïnvloed. Hyperventilatie kan angstgevoelens versterken of zelfs initiëren, aangezien de amygdala reageert op veranderingen in ademhaling en chemische balans.
Hersenen:
De veranderingen in zuurstof- en kooldioxideniveaus kunnen de normale functie van de hersenen beïnvloeden. Symptomen zoals duizeligheid, tintelingen en verwardheid kunnen optreden als gevolg van deze verstoring.
In wezen kan hyperventilatie leiden tot een disbalans in de ademhalingsgassen in het bloed, met name een te lage concentratie van kooldioxide, want juist dit heeft invloed op zowel fysieke als emotionele aspecten van je prettig voelen. Het veroorzaakt symptomen die variëren van lichamelijke ongemakken tot angstgevoelens.
Enig inzicht in deze processen gaat jou helpen om deze hyperventilatie te verminderen of zelfs op te lossen waarna je een gezonde adembeweging kunt ontwikkelen en angst en benauwdheid je niet meer zullen overvallen.
Wat kan je zelf al doen om kalmer te worden en een eventuele aanval te verminderen of voorkomen?
Nadat je bewust bent geworden van je adembeweging kun je gericht gaan oefenen met specifieke ademtechnieken.
Zelfhulp bij Ademhalingsproblemen:
- Bewustwording: merk op wanneer je ademhaling oppervlakkig wordt. Het bewust worden van dat er iets verandert in je adem en wanneer is een belangrijke eerste stap.
- Ademruimte Creëren: ga regelmatig zitten gedurende de dag om je bewust te worden van hoe je adembeweging is en vervolgens oefen je met rustig in en uit te ademen door je neus vanuit je buik. Creëer letterlijk ruimte in je agenda voor ademhalingsoefeningen. Dit zorgt er namelijk voor dat op het moment dat je het echt nodig gaat hebben jouw lichaam sneller herkent dat je kan ontspannen door middel van deze ademoefening. Een marathon oefen je tenslotte ook niet TIJDENS de marathon.
- Buikademhaling: oefen met ademen vanuit je buik in plaats van oppervlakkig vanuit je borst. Dit bevordert ontspanning en vermindert stress. Maar breng hiervoor jouw aandacht naar je onderste ribben, desnoods zet je jouw handen in je zij tegen de onderste ribben. Op een inademing voel je deze naar buiten bewegen. Op een inademing wordt dat gebied weer kleiner. Door hier vanuit te ademen, je buik te ontspannen zul je makkelijker volledig kunnen ademen vanuit je buik.
- Yoga en Meditatie: integreer yogaoefeningen en meditatie in je routine. Deze praktijken bevorderen niet alleen een diepere ademhaling, maar helpen ook bij het beheersen van stress. Tevens maakt het ruimte in de (adem)spieren die gebruikt worden om ruimer en meer ontspannen te kunnen ademen.
Door bewust om te gaan met onze ademhaling, kunnen we de regie nemen over hoe we ons voelen, zelfs in een veeleisende omgeving. Het beoefenen van ademhalingstechnieken en het begrijpen van hyperventilatie zijn stappen op weg naar een vrijer en evenwichtiger leven.
Wil je liever 1 op 1 begeleid worden om van hyperventilatie af te komen? Neem dan contact op: 06-50205958
0 Reacties