Home » Ademtraining » Yoga, ademwerk en de Polyvagaal Theorie

Yoga, ademwerk en de Polyvagaal Theorie

door | 1 okt, 2023 | Ademtraining, Yoga

De Polyvagaal Theorie van Stephen Porges onthult een boeiend verband tussen ons zenuwstelsel, emotionele welzijn en de kracht van ademhaling. In de wereld van yoga en ademwerk wordt deze theorie een kompas voor diepere verbinding en zelfontdekking.

De Essentie van de Polyvagaal Theorie

Porges stelt dat ons autonome zenuwstelsel meer is dan simpelweg de ‘fight or flight’ reactie. Volgens hem is er nog een derde tak, als onderdeel van het parasympatisch zenuwstelsel. Het is de tak waarbij je ontspannen bent en ook in staat om sociale verbindingen aan te gaan en je kalm en tevreden te voelen. Dit onderdeel van het autonome zenuwstelsel staat net als het parasympatische gedeelte onder invloed van de nervus vagus en beïnvloedt onze verbinding met anderen en zelfs onze reacties op stress.

Ademhaling als Sleutel tot Zelfregulatie

Yoga en ademwerk worden bruggen naar zelfregulatie in het licht van de Polyvagaal Theorie. Diepe, bewuste ademhaling activeert de nervus vagus, waardoor we toegang krijgen tot de kalmerende tak van ons zenuwstelsel. Dit opent de deur naar ontspanning, emotioneel evenwicht en verbeterde sociale verbondenheid.

Yoga als Eenheid van Lichaam en Geest

Yogabeoefening, met de nadruk op lichaamsbewustzijn en houdingen, versterkt het sociale engagement systeem. De focus op ademhaling in yoga benadrukt het belang van bewuste ademhalingstechnieken die de nervus vagus activeren en zo de weg effenen naar innerlijke rust.

Praktische Toepassingen in Ademwerk

In ademwerk vinden we praktische toepassingen van de Polyvagaal Theorie. Specifieke ademhalingstechnieken, zoals de langzame buikademhaling, brengen ons in een staat van rust en herstel. Dit bevordert niet alleen fysieke ontspanning maar ook emotionele veerkracht.

Integratie in het Dagelijks Leven

De kracht van de Polyvagaal Theorie in relatie tot yoga en ademwerk ligt in de integratie in ons dagelijks leven. Door bewust te ademen en yoga te beoefenen, kunnen we onze respons op stress transformeren, veerkracht opbouwen en een diepere verbinding met onszelf en anderen ervaren.

Conclusie: Een Samenspel van Wetenschap en Praktijk

De Polyvagaal Theorie verlicht het pad naar welzijn door wetenschap en praktijk te verenigen. Oeroude principes gekoppeld aan de wetenschap van dit moment. Waarbij we ervoor mogen zorgen dat we niet blijven steken in het mentale van de wetenschap maar het gaan toetsen aan onze eigen ervaring van yoga en ademwerk. Om door middel van deze tools verbinding kunnen houden of ontwikkelen met dat wat er nu is, de relaties die er zijn en kunnen genieten van wat het leven op ons pad brengt.

 

  • Bronnen:
  • De polyvagaaltheroie in therapie. Door Deb Dana
  • De polyvagaaltheorie en de transformerende ervaring van veiligheid. Door Stephen W. Porges
  • De nervus vagus als bron van herstel. Door Stanley Rosenberg

 

 

Bovenkant formulier

 

Over mij

Van veel spanning naar levensgenieter: dat is mijn pad geweest. Als ervaren yogadocent en ademwerktrainer ken ik elke stap. Ooit overwerkt, vond ik balans en vreugde via adem en yoga. Nu help ik anderen hetzelfde te bereiken. Laat me je begeleiden op dit pad van verandering om ruimte te maken in jouw systeem om meer te kunnen genieten.

Categorieën

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin