Subtiel, langzaam en moeiteloos ademen

 

Langzaam en subtiel ademen tijdens ademhalingsoefeningen biedt verschillende voordelen voor zowel fysieke als mentale gezondheid. Hier zijn enkele redenen waarom het goed is om langzaam en subtiel te ademen:

 1. Stressvermindering: Langzaam en subtiel ademen activeert het parasympathische zenuwstelsel, wat het tegenovergestelde is van het vecht-of-vluchtmechanisme. Hierdoor vermindert het stressniveau en bevordert het een gevoel van ontspanning.
 2. Verbeterde Zuurstofopname: Langzaam ademen geeft de longen de kans om volledig te vullen en te ledigen. Dit maximaliseert de zuurstofopname in het bloed en verbetert de algehele oxygenatie van het lichaam.
 3. Betere Concentratie: Een langzame ademhaling vereist bewuste aandacht, waardoor de geest wordt gekalmeerd en de concentratie verbetert. Dit kan helpen om helder te denken en beter te presteren in taken die concentratie vereisen.
 4. Stabilisatie van de Emoties: Subtiele ademhaling helpt bij het reguleren van emoties. Het stelt je in staat om met meer kalmte te reageren op stressvolle situaties en bevordert een evenwichtiger emotioneel welzijn.
 5. Diepere Ontspanning: Een langzame, subtiele ademhaling draagt bij aan diepe ontspanning van het lichaam en de geest. Dit kan leiden tot een betere slaapkwaliteit en algemene ontspanning.
 6. Bewustwording van de Ademhaling: Langzaam ademen moedigt bewuste ademhaling aan. Het vergroot het bewustzijn van de ademhaling en hoe deze reageert op verschillende prikkels, waardoor je meer controle krijgt over je ademhaling.
 7. Bevordering van Mindfulness: Subtiele ademhaling is een essentieel onderdeel van mindfulness-oefeningen. Het helpt je om in het moment te zijn, je aandacht te richten op de ademhaling en de gedachtenstroom tot rust te brengen.

Al met al draagt langzaam en subtiel ademen bij aan een gezonder en gebalanceerder leven door de stressrespons te verminderen en een staat van innerlijke rust te bevorderen.

De Oefening

 

 • Plaats één hand op je borst en de andere net onder de voorkant van je ribbenkast, bij je zonnevlecht.
 • Gebruik kussens als ondersteuning als je armpositie ongemakkelijk is, zodat nek en schouders ontspannen blijven.
 • Adem zachtjes door je neus en kalmeer de spieren in je borst. Ontspan de spanning in je nek en houd je lippen gesloten tijdens de oefening.
 • Focus op een zachte uitzetting van je onderste ribben bij het inademen en een lichte samentrekking bij het uitademen. Voel hoe op elke inademing de borst en de flank iets uitzet, en hoe het op een uitademing weer terugkomt.
 • Breng je aandacht naar het gevoel van je adem door je neusgaten. Visualiseer de subtiele adem die elke cel doordringt, alsof je ruimte inademt in plaats van lucht. Maak de uitademing moeiteloos en zacht.
 • Houd de hele cyclus een moeiteloze adem, waarbij elke beweging minder waarneembaar wordt.
 • Ontdek de zachte grens van luchthonger, blijf bewust van de wens om meer in te nemen zonder jezelf te dwingen naar adem te happen.
 • Doe deze oefening 3 x per dag. Begin met 5 en bouw uit naar zo’n 10 minuten.
Krachtige Eenvoud

Krachtige Eenvoud

I will be back soon

Krachtige Eenvoud
Hoi,

Ik ben Margot, waarmee kan ik je helpen?
Whatsapp