Maar waarom is ademhaling zo cruciaal voor innerlijke rust? En wat is innerlijke rust dan precies?
Wanneer mensen het over innerlijke rust hebben gaat het niet over in een stille ruimte zitten en niets meer doen. Het kan wel meehelpen, maar sommige mensen worden van die stilte ook juist onrustig. Vaak omdat ze dan juist geconfronteerd worden met de onrust die al die tijd al aanwezig is, maar je daar minder bewust van bent wanneer alles er omheen ook al druk is.
Nee, innerlijke rust is juist een gevoel van tevredenheid, kalmte maar ook energiek, terwijl er van alles om je heen gebeurt of van je gevraagd wordt.
Belangrijke factoren om in deze staat te komen worden allemaal beïnvloed door de ademhaling. We kijken dan naar:
- Het Autonome Zenuwstelsel: Ons autonome zenuwstelsel reguleert onbewust vitale functies, zoals de hartslag en ademhaling. De ademhaling is een van de weinige tools van het lichaam die je bewust kunt inzetten om jouw autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. Een evenwichtige ademhaling stimuleert namelijk het parasympatische zenuwstelsel, wat het rust- en herstelsysteem van ons lichaam is. Een volledige, bewuste ademhaling bevordert ontspanning en brengt het systeem in balans.
- Cortisol en Stress: Langdurige stress leidt tot een verhoogde productie van cortisol, het stresshormoon. Een rustige, moeiteloze en door de neus gaande ademhaling heeft aangetoond dat het de cortisolspiegels kan verlagen, waardoor het lichaam en de geest kunnen kalmeren.
- Emotionele Regulatie: Ademhaling speelt een rol in de regulatie van emoties. Een diepe ademhaling kan de amygdala, het emotionele centrum van de hersenen, beïnvloeden en bijdragen aan emotioneel evenwicht. Mensen met chronische hyperventilatie ervaren vaak gevoelens van angst die ze eigenlijk nergens op kunnen baseren. Het percentage aan mensen met chronische hyperventilatie ligt hoog omdat veel mensen bij hyperventilatie denken aan de acute vorm van paniek aanvallen. Maar bij chronische hyperventilatie ademen mensen vaak door hun mond, meer dan 15 keer per minuut en oppervlakkig. (meer lezen over hyperventilatie ga dan naar mijn blog over hyperventilatie ).
- Neurotransmitters en Humorale Factoren: Wetenschappelijk onderzoek suggereert dat ademhaling invloed heeft op neurotransmitters zoals serotonine. Serotonine een chemische boodschapper in de hersenen, die betrokken is bij verschillende fysiologische functies. Het speelt een cruciale rol in de regulatie van stemming, slaap, eetlust, en cognitieve functies. Een gezonde ademhaling kan bijdragen aan een evenwichtige productie van deze chemische boodschappers.
Hoe integreren we dit in ons dagelijks leven?
- Bewuste Ademhalingsoefeningen: Maak bewuste ademhaling een dagelijkse gewoonte. Breng je aandacht naar een volledige ademhaling vanuit het middenrif. Leg een hand op je borst en een bij de onderste ribben. Ervaar dat op elke inademing de borst en de ribben uitzetten/groter worden en op een uitademing weer terugkomen. Op deze manier ademen draagt bij aan kalmte en innerlijke rust.
- Mindfulness en Meditatie: Combineer ademhaling met mindfulness en meditatie. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van stress, maar ook bij het vergroten van het bewustzijn van het huidige moment.
- Ademtraining: Overweeg ademtrainingssessies. Een ademcoach kan specifieke technieken aanleren die passen bij jouw behoeften en diepgang brengen in je ademhaling. Een ademtrainer kan ook zien waar er nog geen ruimte is om volledig en ruim te ademen en daar mee aan de slag te gaan.
In de wetenschap van ademhaling vinden we een krachtig hulpmiddel om innerlijke rust te bereiken. Door bewust te ademen, nemen we de controle over ons autonome zenuwstelsel en beïnvloeden we factoren die onze mentale en emotionele stabiliteit bepalen. Ervaar de krachtige eenvoud van ademhaling voor innerlijke kalmte door anders te ademen.