Home » Ontspanning » Beter worden in multitasken
Beter worden in multitasken

Beter worden in multitasken

door | 13 aug, 2024 | Ontspanning

Deze week kwam er iets voorbij dat bij mij is blijven hangen. En zoals de meesten van jullie inmiddels weten is dat ik dan graag wil delen waarom datgene mij fascineerde. En wat jij er aan zou kunnen hebben als ik het met je deel.

Dit gaat over multitasken en waarom ik er een ander idee over heb dan de schrijver van het artikel dat ik was tegengekomen.

 

Er zijn 2 soorten en categorieën ‘afleidingen’ die onze productiviteit saboteren: afleiding van buitenaf (van de externe omgeving) & afleidingen van binnenuit (ook wel zelfopgelegde afleidingen genoemd). En een van de grootste bron van deze zelfopgelegde afleiding is… multitasken! Eentje waar ik heel bewust van ben geworden bij mezef (en anderen).

Het wordt toch nog vooral gezien als iets dat heel goed is om te kunnen.

“Ik ben een goede multitasker” een veelvoorkomend iets dat mensen op hun cv zetten of zeggen tijdens sollicitatiegesprekken. Het is ook iets waar mensen veel op blijken te zoeken “hoe word ik beter in multitasken”.

Maar het is in werkelijkheid een vloek…zeker wanneer je op zoek bent naar een methode om productiever, te ontspannen. Of wanneer je je zo vaak opgejaagd voelt of moeite hebt om jezelf even ‘uit’ te zetten en te kunnen genieten van het moment.

Multitasken is niet wat je zou denken. Het is in de meeste gevallen zelfs enorm onproductief en belemmert vooruitgang. Maar vooral helpt multitasken niet jouw systeem te ontspannen.

Want uit onderzoek blijkt dat wij als mensen niet daadwerkelijk 2 “bewuste” activiteiten tegelijk kunnen doen.

Mannen niet…

Zelfs vrouwen niet…

Het lijkt misschien alsof we 2 (of meer) dingen tegelijk doen maar in werkelijkheid schakelen we gewoon heel snel tussen beide.

Zo snel (split seconds) dat we denken en geloven dat we beide tegelijk doen.

Dat is niet zo!

Wat we eigenlijk doen is… 1 ding doen… dan stoppen… snel opnieuw focussen… dan het 2e ding doen… & heen & weer…

Het meeste van wat we beschouwen als “multitasken” zou eigenlijk – zoals onderzoekers hebben aangetoond nauwkeuriger te zijn – “activiteitswisseling” genoemd moeten worden.

Om dit punt echt voor je te zien noem ik het voorbeeld van jongleren. Voor een buitenstaander lijkt “jongleren” een goed voorbeeld van “multitasken”. De persoon is gefocust op het vangen en opnieuw gooien van 2, 3, 4 of 5 ballen tegelijk.

Maar dat is ook niet het geval! De persoon concentreert zich niet “bewust” op alle ballen tegelijk. In plaats daarvan vangen en gooien ze er een. Vervolgens schakelen ze snel hun aandacht naar de volgende.

En zo werkt “activiteitswisseling” ook in ons leven.

We doen de dingen waarvan we zeggen dat we ze “multitasken” niet tegelijkertijd, maar juist na elkaar.

En waarom is dit zo’n probleem voor de productiviteit en een vorm van zelfopgelegde afleiding? Waarom zorgt multitasken voor een gespannen lichaam en geest en verlaagd het daarmee kwalitatieve productiviteit?

Er zijn natuurlijk verschillende onderzoeken naar geweest en een paar zijn wel interessant want:

  • Eentje toonde aan dat ‘28% van de productieve focus verspild wordt aan multitasken’
  • Een ander onderzoek over multitasken onthulde een gemiddelde daling van 40% in efficiëntie, en (hier is mijn favoriet)
  • Eentje toont aan dat wanneer iemand multitaskt (ook wel “activiteitswisseling” genoemd) het leek alsof ze 10% van hun IQ verloren… dat was de impact op hun werk!

Het kan zijn dat je denkt “mua, 10% is nog niet zo veel”!  Maar diezelfde studie laat ook zien dat wanneer iemand stoned is door blowen ‘slechts’ 5% van hun IQ verliezen.

Dus ja, wanneer je “multitaskt” is je vermogen om productief, efficiënt en kwalitatief hoogstaand werk te leveren slechter dan wanneer je high bent!

En dit is niet om mee te geven dat drugs niet zo slecht zijn, maar eerder dat multitasken zo’n destructurerende manier van werken kan zijn!

Alleen al hierom zouden we “activiteitswisseling” en “multitasking” voor onszelf niet moeten verheerlijken. Niet wanneer we werken of  prive.

Omdat multitasking een prijs heeft waarvan de meesten van ons zich niet eens realiseren dat het er een is. Dus, wanneer je probeert om meerdere dingen tegelijk te doen, schakel je tussen ze… één ding, 2e ding, terug naar het eerste ding… elke keer heeft je geest een beetje tijd nodig om zich opnieuw te concentreren.

 Niet zoveel als wanneer je volledig afgeleid bent, maar toch wat extra tijd.

Een onderzoeksstudie van Dr. David Meyer ons laat zien hoeveel extra tijd: zo’n 25% voor het schakelen tussen eenvoudige taken, tot zelfs 100% voor complexere taken.

Het betekent dat je taken, je projecten (als je multitaskt) uiteindelijk 25% tot 100% langer duren om te voltooien!

Maar wat als je dus twee taken, projecten of activiteiten tegelijk hebt die beide je ‘bewuste’ aandacht vereisen? Dan kan je beter op 1 concentreren voor een langere periode (idealiter als het een kortere taak is) en dan doorgaan naar de volgende met diezelfde eenzijdige focus.

Stop met multitasken!

Maar nou is er 1 uitzondering op dit alles en dat zijn “onbewuste” taken!

En hier is het punt waarvan ik vertelde dat ik het niet eens ben. Of in ieder geval vraag om dit verder bij jezelf te onderzoeken.

Het artikel dat ik tegenkwam was dat je wel kunt multitasken wanneer het om onbewuste en bewuste taken gaat. Alles dat hierboven beschreven was ging over taken waar je je bewuste aandacht en concentratie voor nodig hebt.

Maar er zijn ook onbewuste taken. Taken waar je je aandacht niet perse meer bij nodig hebt: je ontbijtje opeten, autorijden, lopen.

Het artikel beschreef hierin dat je heel goed kunt multitasken wanneer je een onbewuste taak combineert met bewuste taken. Dus een podcast luisteren terwijl je je ontbijtje eet, ergens naartoe loopt of autorijdt. Of dat je je voicemails afsluitert terwijl je jogt. En dat dat zelfs wordt gezien als een enorme versterking van productiviteit.

Misschien!

Maar ik geloof heel sterk in dat het lichaam momenten van rust en herstel nodig heeft om productief te kunnen zijn. En vooral ook om te kunnen genieten van wat je doet.

En ontspannen, herstellen en genieten doe je enkel in het moment zelf. Eckhart Tolle is niet voor niets zo succesvol geworden met dit onderwerp: De kracht van het Nu!

Waarom ik dit artikel zo interessant vind en waarom ik het met je deel is omdat ik het zo herkende bij mezelf. Verschillende taken multitasken. Maar me wel afvroeg waarom het lijkt alsof het zo lang duurt om iets kwalitatief goed af te krijgen. Het voelde helemaal niet als efficiënt.

Daarom ben ik jaren geleden al gaan onderzoeken bij mezelf waarom ik multitasken zo hoog had staan. En waarom ik ervan baalde dat het mij niet bracht wat ik ervan hoopte. Tegelijk voelde ik me erdoor opgejaagd.

De grote vraag was: waarom ben ik aan het multitasken? En vooral, waarom doe ik dat niet alleen voor mijn werk? Waarom altijd die behoefte om productief bezig te zijn? Geen kostbare tijd willen verliezen?

Vanaf dat moment ben ik mijzelf gaan trainen om daar bewuster mee om te gaan.

Niet altijd maar weer een podcast opzetten als ik autorij. Mijn gedachten daarom maar even lekker vrij door mijn hoofd laten bewegen. Zodat er van daaruit ‘eigen’ oplossingen en gedachten komen.

Wanneer ik ga wandelen doe ik dat bijna alleen nog maar zonder naar een podcast of iets anders te luisteren. Ik luister dan naar wat ik op dat moment buiten hoor. Ik voel dat mijn voeten elke keer een stap vooruit zetten en ervaar de grond eronder.

Daardoor word ik mij steeds bewuster van in het moment leven. En ik merk dat in het nu leven helpt dat dat mijn hoofd tot rust brengt en mij veel sneller laat herstellen zodat ik met een helder hoofd en fit lichaam mijn taken thuis of op het werk met meer moeiteloosheid en werkelijke aandacht kan doen.

Een groot geschenk!

Over mij

Van veel spanning naar levensgenieter: dat is mijn pad geweest. Als ervaren yogadocent en ademwerktrainer ken ik elke stap. Ooit overwerkt, vond ik balans en vreugde via adem en yoga. Nu help ik anderen hetzelfde te bereiken. Laat me je begeleiden op dit pad van verandering om ruimte te maken in jouw systeem om meer te kunnen genieten.

Gerelateerde artikelen

Ademhaling voor innerlijke rust

Ademhaling voor innerlijke rust

In de drukte van het moderne leven, waar stress en prikkels constant aanwezig zijn, lijkt innerlijke rust soms een verre droom. Echter, de sleutel tot kalmte en sereniteit ligt dichter bij ons dan we denken: in onze ademhaling.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin